(SeaPRwire) –   Satu hari selepas Universiti Columbia menggesa pihak penguatkuasa untuk menangkap lebih daripada 100 penunjuk perasaan pro-Palestin, pelajar terus menduduki sebahagian daripada padang kampus.

Puluhan polis berdiri di luar pagar universiti pada hari Jumaat. Di dalam, ia kelihatan seperti pesta besar. Seruan dari pembesar suara bergerak antara “Bebaskan Palestin” dan ingatan untuk membersihkan dan mendapatkan makanan jika penunjuk perasaan lapar.

Marie Adele Grosso, pelajar Barnard College berusia 19 tahun adalah antara mereka yang ditangkap pada Khamis. Dia kembali ke kem Jumaat, memakai keffiyeh, walaupun menerima emel yang memberitahunya bahawa dia kini ditangguhkan secara interim. Kolej belum menentukan sama ada dia telah melanggar Kod Tingkah Laku Pelajar Barnard College.

Grosso mengatakan dia dilarang dari penginapan kampus, tidak boleh menggunakan plan makanannya dan tidak pasti di mana dia akan menginap malam itu. Pegawai universiti mengatakan dia mempunyai 15 minit untuk mengumpul barang-barangnya. Tetapi dia bertekad untuk terus menunjuk perasaan. “Satu-satunya perkara yang betul ialah melakukan apa sahaja yang boleh kita lakukan,” katanya.

Bukan semua orang berpihak kepadanya. Avi Lichtschein, penunjuk perasaan pro-Israel, tiba di luar pagar kampus dengan bendera Israel dan anjingnya. “Hari-hari orang Yahudi atau orang Israel merasa diancam sudah berakhir. Anda boleh mengadakan perhimpunan anda, ia hebat. Saya boleh memegang bendera Israel saya,” katanya. Lichtschein, yang dibesarkan di New York dan mempunyai sanak saudara di Israel, mengatakan beliau merancang untuk berpindah ke Israel bersama keluarganya dalam masa terdekat. “Ia bukan kerana takut, lebih kepada rasa bangga yang luar biasa,” katanya. Hanya terdapat beberapa penunjuk perasaan lawan; mereka jauh kurang berbanding beratus-ratus orang.

Jurucakap Universiti Columbia berkata pada hari Jumaat bahawa pelajar yang menyertai kem itu ditangguhkan tetapi tidak memberikan bilangan tepat. “Kami terus mengenal pasti mereka dan akan menghantar notifikasi rasmi,” kata mereka.

Jurucakap itu juga menyatakan bahawa kem itu telah dibongkar dan mereka mengharapkan protes akan terus berlangsung. “Kami mempunyai peraturan mengenai masa, tempat dan cara yang terpakai untuk aktiviti protes dan kami akan terus menguatkuasakannya,” kata jurucakap itu. Walaupun tiang-tiang khemah tidak lagi diatur, para penunjuk perasaan kelihatan masih mempunyai rancangan untuk tidur di padang. Timbunan selimut dan beg tidur besar berada di atas tikar biru.

Polis New York menangkap 113 orang pada Khamis. Tuduhan termasuk menentang penangkapan, menghalang pentadbiran kerajaan dan kelakuan tidak berdisiplin. Polis dijemput ke kampus oleh Presiden Universiti Columbia, Minouche Shafik.

Shafik menulis dalam surat kepada Jabatan Polis New York City bahawa “kem itu menimbulkan kebimbangan keselamatan bagi individu yang terlibat dan seluruh masyarakat.”

Polis menyatakan bahawa protes itu berjalan dengan aman. “Pelajar yang ditangkap adalah aman, tidak menawarkan sebarang rintangan sama sekali dan mengatakan apa yang mereka mahu katakan dengan cara aman,” kata John Chell, Ketua Patroli NYPD.

Setelah polis menangkap pelajar pada Khamis, lebih ramai penunjuk perasaan mengambil tempat dalam demonstrasi kampus. Beberapa daripada mereka yang ditangkap kembali.

Penangkapan itu menandakan kali pertama universiti memanggil polis terhadap penunjuk perasaan pelajar sejak 1968, semasa protes anti-perang terhadap Perang Vietnam.

Isra Hirsi, anak perempuan Wakil Ilhan Omar dari Minnesota, menyatakan pada Khamis bahawa dia adalah 1 daripada 3 pelajar Barnard College yang ditangguhkan. Hirsi adalah penganjur bersama Columbia University Apartment Divest, sekutu pelajar memanggil untuk Columbia mengeluarkan pelaburan dalam .

Pada Rabu, Wakil Ilhan Omar menyoal Shafik semasa perbicaraan kongres mengenai antisemitisme. Omar bertanya mengenai serangan kimia yang dikatakan terhadap penunjuk perasaan pro-Palestin, serta mengapa pelajar telah diusir dan diancam. “Terdapat peningkatan menarget dan gangguan terhadap penunjuk perasaan anti-perang,” kata Omar pada Khamis.

Shafik berkata pada perbicaraan kongres Rabu bahawa universiti telah menangguhkan 15 pelajar. “Antisemitisme tidak ada tempat di kampus kami, dan saya secara peribadi komited untuk melakukan segala-galanya untuk menangani isu ini secara terus,” katanya.

Walaupun penangkapan Khamis dan permintaan Shafik untuk berpecah, demonstrasi terus berlangsung pada Jumaat, tanpa tanda mahu berhenti.

Kira-kira jam 5 petang, beberapa puluh orang Muslim solat di padang; sesetengah menggunakan keffiyeh sebagai hijab. Rakan seagama bukan Muslim mengelilingi mereka dengan selimut untuk memberi privasi.

Eliette, pelajar pascasiswazah di Sekolah Kerja Sosial Universiti Columbia dan bukan binari queer Korea, ditangkap pada Khamis. (Mereka meminta nama keluarga mereka disembunyikan kerana takut doxxed.) “NYPD mengatakan tiada ancaman; itu mengatakan segalanya,” kata mereka di kem pada hari Jumaat. Penunjuk perasaan mengatakan pergerakan itu “penuh kegembiraan dan persaudaraan.” Mereka mengatakan penting bagi mereka untuk tidak berada di pihak sejarah yang salah dan menyebut bahawa menjadi warganegara Amerika dan tinggal di luar kampus membantu mereka merasa lebih dilindungi.

mengutuk pentadbiran universiti pada Khamis kerana “menyamakan aktivisme pro-Palestin di kampus dengan antisemitisme” dan gagal melindungi pelajar. “Ratusan ahli kampus berdiri menyaksikan NYPD dengan memalukan menangkap lebih 100 rakan sekelas, kawan, dan rakan kita untuk protes secara aman,” tulis mereka.

Sekurang-kurangnya tiga pemerhati undang-undang ditangkap, menurut Columbia University Apartheid Divest. Mereka menuduh polis menafikan akses kepada perkhidmatan kesihatan untuk pelajar yang pengsan di luar kem. NYPD tidak menjawab permintaan untuk mengulas insiden-insiden ini.

Shafik berkata dalam surat bahawa beliau memanggil pihak penguatkuasa “kerana kelebihan kebimbangan terhadap keselamatan kampus Columbia.”

Celeste, pelajar Arab Universiti Columbia, berkata pada Khamis semasa persidangan akhbar bahawa tindak balas universiti terhadap protes membuatnya berasa tidak selamat. “Keselamatan siapa yang kita utamakan apabila kita memanggil polis ke kampus?” katanya. “Pada titik ini, pelajar Arab kelihatan dinilai kurang bernilai.” (Celeste meminta untuk menyembunyikan nama terakhirnya kerana kebimbangan keselamatannya.)

Ilan Cohen, pelajar Yahudi Universiti Columbia, berkata dalam persidangan akhbar bahawa dia “terkejut” dengan implikasi “penindasan ini membawa untuk keselamatan” sendiri.

“Idea bahawa penapisan, penindasan, penyekatan, pemberhentian berlaku di kampus kami atas nama keselamatan saya tidak membuat saya selamat. Ia mengasingkan saya,” kata Cohen. “Jika apa-apa. Saya adalah sebahagian daripada kumpulan muda Yahudi Amerika yang terkejut dan tindakan hari ini menguatkan kepercayaan saya melebihi kepercayaan.”

Ahli Kongres Jamaal Bowman berkata dalam persidangan akhbar Jumaat bahawa Columbia kelihatan mengalah kepada tekanan daripada Republikan sayap kanan untuk menindas kebebasan bersuara. “Membawa NYPD untuk menangkap pelajar yang menunjukkan perasaan untuk keamanan membawa kita ke jalan yang sangat gelap,” katanya.

Maryam Alwan, seorang Palestin Amerika dan penganjur utama bab Students for Justice in Palestine Universiti Columbia, tiba di kem pada pukul 4 pagi Rabu, sebelum kesaksian Shafiq di hadapan Kongres. “Saya tidak pernah mempunyai pengalaman komunal seperti ini sepanjang hidup saya,” katanya.

Alwan merasakan bahawa seluruh badan pelajar marah. “Mereka kehilangan kawalan kerana kami telah menyaksikan genosid berlangsung di skrin kami setiap hari dan mereka telah mengabaikan setiap cara demokratik di mana kami telah cuba didengari,” katanya. (Israel menafikan genosid berlaku tetapi Afrika Selatan telah membawa kes genosid ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa. )

Alwan mengatakan pelajar menonton filem Palestin di skrin projeksi dan orang menari. Alwan terus memperbaharui peti surat e-mailnya, cemas bahawa dia mungkin menerima notifikasi penangguhan. Sehingga kini, dia belum menerimanya. “Saya mungkin akan menyertai kem, terlepas apa-apa jika saya ditangguhkan,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.