Kate MIddleton Preventative Chemotherapy

(SeaPRwire) –   Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Istana Kensington, Kate Middleton mendedahkan mengapa beliau tidak hadir di muka awam selama berbulan-bulan: beliau didiagnosis dengan kanser dan telah menerima kemoterapi pencegahan. Beliau tidak menyatakan jenis kanser yang dihidap atau peringkat penyakitnya, tetapi beliau mula menerima kemoterapi pencegahan pada akhir Februari, mengikut kenyataan dari Istana Kensington.

“Pada Januari, saya menjalani pembedahan perut besar di London dan pada masa itu, keadaan saya difikirkan bukan kanser. Pembedahan berjaya. Walau bagaimanapun, ujian selepas operasi mendapati kanser telah wujud,” kata Putera Wales dalam video itu.

“Oleh itu, pasukan perubatan saya menasihati saya supaya menjalani suatu kursus kemoterapi pencegahan dan saya kini berada pada peringkat awal rawatan tersebut.”

Apakah kemoterapi pencegahan?

Pakar perubatan menyatakan kemoterapi pencegahan boleh merujuk kepada pelbagai jenis ubat untuk pelbagai jenis kanser. Ia bukan istilah perubatan, tetapi Putera Wales kemungkinan merujuk kepada apa yang doktor panggil kemoterapi adjuvan, yang biasanya melibatkan ubat kemoterapi yang sama yang diterima oleh orang untuk merawat kanser maju. Ia bertujuan untuk membunuh sebarang sel kanser mikroskopik yang tinggal selepas pembedahan dan mungkin terlepas pandangan pakar bedah, dan untuk memusnahkan sebarang sel yang mungkin melarikan diri dan merebak ke bahagian tubuh lain.

Bergantung kepada jenis kanser, kajian menunjukkan memberikan “dari tiga hingga enam bulan kemoterapi selepas pembedahan boleh mengurangkan risiko kanser kembali dengan ketara,” kata Dr. Jeremy Jones, pengerusi sementara bahagian hematologi dan onkologi di Pusat Kanser Mayo, yang tidak mempunyai pengetahuan peribadi kes Kate. “Ia adalah standard rawatan untuk mengurangkan risiko kekambuhan bagi banyak jenis kanser.”

Jones menyatakan doktor memutuskan untuk memulakan kemoterapi adjuvan berdasarkan gabungan faktor, tetapi kriteria utama adalah peringkat kanser. Peringkat kanser mengambil kira sama ada sel kanser telah merebak ke nodus limfa atau bahagian tubuh lain, jadi kemoterapi adjuvan kebanyakannya disyorkan untuk kanser peringkat akhir yang mempunyai risiko kekambuhan yang lebih tinggi, katanya.

Bagaimana kemoterapi pencegahan berbeza daripada kemoterapi biasa?

Apabila semua jejak yang kelihatan kanser seseorang telah dikeluarkan semasa pembedahan dan kemoterapi adjuvan digunakan, doktor boleh mengenakan mana-mana daripada beratus-ratus agen yang tersedia untuk merawat kanser maju. Kadang-kadang ini diberikan dalam dos yang lebih rendah, tetapi sering mereka diberikan dalam dos yang sama seperti yang digunakan untuk merawat kanser, kata Jones.

Walau bagaimanapun, orang yang menerima kemoterapi adjuvan mungkin hanya memerlukan kursus pendek berbanding mereka yang menerima kemoterapi untuk merawat penyakit yang lebih serius, kata Dr. Beth Karlan, pengarah penyelidikan kesihatan wanita di Pusat Kanser Jonsson UCLA. Kebanyakan masa, ubat-ubatan disampaikan melalui suntikan di hospital atau kemudahan selama beberapa jam, tetapi sesetengah mungkin memerlukan lebih masa; pesakit tersebut mungkin menerima port dan kembali ke rumah dengan pam yang secara berterusan menyediakan kemoterapi selama sehari atau dua. Kebanyakan kursus kemoterapi pencegahan berlangsung sekurang-kurangnya tiga bulan.

“Terdapat banyak bukti menyokong kesan kemoterapi adjuvan terhadap kelangsungan hidup keseluruhan, dan membenarkan pesakit hidup bertahun-tahun lebih lama dan mungkin menyebabkan penyembuhan,” kata Karlan. Harapannya ialah “ia mencegah kekambuhan dan dengan itu membenarkan beliau hidup penuh dan produktif. Contoh yang diberikan dengan mesej beliau akan memberi kesan yang baik kepada banyak orang lain.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.