(SeaPRwire) –   Pentadbiran Biden mengeluarkan peraturan akhir Rabu untuk memerlukan syarikat penerbangan memberi bayaran tunai secara automatik untuk perkara seperti penerbangan tertangguh dan tertangguh.

Jabatan Pengangkutan berkata syarikat penerbangan akan dikehendaki memberi bayaran tunai dalam masa beberapa hari untuk penerbangan dibatalkan dan “ketara” tertangguh.

Di bawah peraturan semasa, syarikat penerbangan memutuskan berapa lama kelewatan mesti berlangsung sebelum memicu bayaran balik. Pentadbiran menghapuskan ruang kelibatan ini dengan mendefinisikan kelewatan ketara sebagai berlangsung sekurang-kurangnya tiga jam untuk penerbangan domestik dan enam jam untuk antarabangsa.

Syarikat penerbangan masih dibenarkan menawarkan penerbangan lain atau kredit perjalanan sebaliknya, tetapi pengguna boleh menolak tawaran itu.

Peraturan ini juga akan digunakan untuk bayaran balik yuran beg check-in jika beg tidak dihantar dalam 12 jam untuk penerbangan domestik atau 15 hingga 30 jam untuk penerbangan antarabangsa. Dan ia akan digunakan untuk yuran untuk perkara seperti pemilihan kerusi atau sambungan internet jika syarikat penerbangan gagal menyediakan perkhidmatan itu.

Aduan tentang bayaran balik melonjak semasa wabak COVID-19, kerana syarikat penerbangan membatalkan penerbangan dan, walaupun tidak, ramai orang tidak merasa selamat berkongsi kabin pesawat dengan penumpang lain.

Airlines for America, kumpulan perdagangan untuk syarikat penerbangan besar AS, menyatakan bahawa aduan bayaran balik kepada Jabatan Pengangkutan telah jatuh dengan mendadak sejak pertengahan 2020. Wakil kumpulan itu berkata syarikat penerbangan “menawarkan pelbagai pilihan – termasuk tiket boleh dibatalkan sepenuhnya – untuk meningkatkan kebolehgunaan perjalanan udara dan membantu pelanggan membuat pemilihan tiket yang sebaiknya menyesuaikan keperluan mereka.”

Kumpulan itu berkata 11 syarikat penerbangan terbesar AS mengeluarkan $43 bilion dalam bayaran balik pelanggan dari 2020 hingga 2023.

Jabatan Pengangkutan mengeluarkan peraturan berasingan memerlukan syarikat penerbangan dan ejen tiket mendedahkan terus apa yang dicaj untuk beg check-in dan membatalkan atau menukar tempahan. Pada laman web syarikat penerbangan, yuran itu mesti ditunjukkan kali pertama pelanggan melihat harga dan jadual.

Peraturan itu juga akan mewajibkan syarikat penerbangan memberitahu penumpang mereka mempunyai tempat duduk yang dijamin mereka tidak perlu membayar lebih untuk, walaupun ia tidak melarang syarikat penerbangan mengenakan yuran untuk memilih tempat duduk khusus. Banyak syarikat penerbangan kini mengenakan yuran tambahan untuk kawasan tertentu, termasuk tempat duduk pintu keluar dan berhampiran bahagian hadapan kabin.

Agensi itu berkata peraturan itu akan menjimatkan pengguna lebih daripada $500 juta setahun.

Airlines for America berkata ahli-ahlinya “menawarkan ketelusan dan pilihan meluas kepada pengguna” dari carian pertama mereka.

Peraturan baru itu akan berkuat kuasa dalam tempoh dua tahun akan datang. Ia merupakan sebahagian daripada serangan meluas Pentadbiran Biden terhadap apa yang Presiden Joe Biden panggil “yuran sampah”. Minggu lepas, Menteri Pengangkutan Pete Buttigieg mengumumkan bahawa kementeriannya akan membenarkan pegawai negeri di 15 negeri membantu menguatkuasakan undang-undang perlindungan pengguna penerbangan persekutuan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.