(SeaPRwire) –

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow ) 

Beijing, China, Nov. 17, 2023 — Pembangunan sistem perbendaharaan semakin dilihat sebagai kaedah utama bagi syarikat milik negara untuk memperdalam reformasi dan berusaha menjadi syarikat kelas dunia. Forum Perbendaharaan Industri-Kewangan, yang dihoskan oleh Linklogis (09959.HK, dirujuk selepas ini sebagai “Linklogis”), telah diadakan di Beijing pada 16 November 2023. Dengan tema “Menghubungkan Masa Depan: Zaman Baru dalam Perbendaharaan Industri-Kewangan”, forum itu mengumpulkan lebih seratus pemimpin, ketua kewangan, dan pakar dari pelbagai sektor termasuk syarikat milik negara, institusi kewangan, dan persatuan industri. Mereka bersidang untuk membincangkan topik pelbagai seperti hakikat, pengalokasian aset, langkah-langkah inovatif, dan trend pembangunan dalam pembangunan perbendaharaan industri-kewangan.

Forum itu memberi tumpuan kepada amalan terpilih dan pendekatan inovatif dalam membina sistem perbendaharaan. Ia bertujuan untuk menggabungkan daya kolektif dan pandangan peserta untuk membangunkan “Laluan Peta Pembangunan Perbendaharaan” bernilai bagi syarikat milik negara, membimbing mereka menjadi syarikat kelas dunia. Selain itu, ia berusaha untuk menawarkan sokongan membuat keputusan berasaskan sains dan memperkenalkan model pengurusan inovatif untuk pembangunan perbendaharaan korporat.

Progressing ke arah Pengintegrasian Industri dan Kewangan, dan Kepintaran Digital, Beberapa Trend Mencetuskan Gelombang dalam Pembangunan Sistem Perbendaharaan

Sejak 2022, Suruhanjaya Pengawasan dan Pentadbiran Harta Negara di bawah Majlis Negara telah berturut-turut mengeluarkan siri dasar termasuk “Pendapat mengenai Mempromosikan Pembangunan Sistem Perbendaharaan yang Dipercepat dan Meningkatkan Pengurusan Modal dalam Syarikat Milik Negara”, “Panduan Pendapat mengenai Mempercepat Pembangunan Sistem Pengurusan Kewangan Kelas Dunia dalam Syarikat Milik Negara”, dan “Notis mengenai Penanda Aras Tindakan Penciptaan Nilai terhadap Syarikat Kelas Dunia”. Dokumen-dokumen ini menekankan fokus pada pembangunan sistem perbendaharaan.

Dalam ucapan utama, Ji Kun, pengasas bersama dan presiden Linklogis, menganalisis evolusi pengurusan perbendaharaan moden berbanding pendekatan tradisional. Beliau menekankan transformasi dalam pelbagai aspek seperti falsafah, mekanisme, kaedah, dan organisasi, menekankan keperluan untuk peningkatan menyeluruh dalam pengurusan sumber kewangan syarikat. Ji Kun menekankan bahawa penyelesaian perbendaharaan perlu memenuhi keperluan menyeluruh syarikat besar, merangkumi pengurusan, pengambilan keputusan, transaksi, dan daya sahsyarikat. Matlamatnya adalah untuk menyambungkan sistem perbendaharaan tradisional dengan platform perkhidmatan kewangan secara licin, dengan mencipta ekosistem bersepadu “satu rantai, satu aliran, satu lingkaran”, iaitu menggabungkan rantai industri, aliran transaksi, dan lingkaran kewangan untuk memastikan keberkesanan, kawalan, kesesuaian, dan penggunaan dana korporat.

Ji Kun menekankan bahawa Linklogis menyasarkan titik perubahan dan kerumitan yang wujud dalam pengurusan perbendaharaan korporat untuk membangunkan penyelesaian perbendaharaan industri-kewangan canggih dengan infrastruktur teknologi terkini dan pengalaman operasi kaya. Penyelesaian Linklogis dirancang untuk membantu konglomerat dalam menyempurnakan dan meningkatkan sistem perbendaharaan mereka dalam operasi dana, pemantauan risiko, penyepaduan data, dan pengurusan pelaburan dan kewangan. Pada masa ini, penyelesaian perbendaharaan industri-kewangan pintar buatan dalaman Linklogis terdiri daripada beberapa modul utama, termasuk Pusat Pengurusan Keputusan, Pusat Analisis Data, Pusat Perdagangan Produk, dan Pusat Interaksi Teknologi. Dengan menggunakan teknologi maju seperti kecerdasan buatan, blockchain, data besar, dan pengkomputeran awan, penyelesaian ini dirancang untuk menyelesaikan cabaran seperti silo maklumat dan halangan sistem aplikasi yang wujud dalam pembangunan pengurusan perbendaharaan.

Perlu diingatkan bahawa pembiayaan rantaian bekalan merupakan sebahagian daripada sistem pengurusan perbendaharaan. Xu Yuxin, Timbalan Pengurus Besar CCCC Capital dan Pengerusi CCCC Commercial Factoring, menyatakan, “Sistem perbendaharaan korporat adalah sistem berdigitasi untuk pengurusan kewangan, pengawasan, dan koordinasi, terutamanya ditandai dengan pengumpulan dana dan maklumat. Mengintegrasikan platform pembiayaan rantaian bekalan dalam membina sistem perbendaharaan bukan sahaja dapat menangani kesukaran pembiayaan PKS dan ketidakseimbangan dalam rantaian bekalan tetapi juga dapat mengoptimumkan penyatuan sumber kewangan, meningkatkan daya saing keseluruhan dan prestasi pengurusan tunai seluruh rantaian industri dan rantaian bekalan.”

Cai Fang, Timbalan Pengurus Besar Bahagian Kewangan Inklusif di Bank Pertanian China, membincangkan hubungan antara membina sistem pengurusan perbendaharaan dan membangunkan pembiayaan rantaian bekalan. Beliau mencadangkan bahawa syarikat boleh memanfaatkan pembiayaan rantaian bekalan sebagai titik permulaan strategik dan terobosan untuk membina sistem perbendaharaan mereka, yang akan membawa kepada pengurusan dana yang lebih berpusat, berkesan, dan selamat sambil memperdalamkan integrasi perniagaan dan kewangan. Pada masa ini, pembinaan sistem perbendaharaan muncul sebagai skenario baru untuk menghubungkan perniagaan dan permintaan antara bank dan syarikat. Beliau menjelaskan, “Penubuhan perbendaharaan korporat meletakkan asas untuk pelaksanaan pembiayaan rantaian bekalan, dengan pembiayaan rantaian bekalan berfungsi sebagai pemacu dan peningkat dalam penubuhan sistem perbendaharaan industri-kewangan pintar.”

Melihat Ke Arah Masa Depan Perbendaharaan, Beberapa Pemimpin Industri Membahaskan Peluang Digitalisasi

Beberapa pemimpin industri dari syarikat milik negara dan institusi kewangan menyertai perbincangan meja bulat mengenai “Masa Depan Perbendaharaan Industri-Kewangan”. Mereka merangka persoalan penting termasuk hubungan antara pembangunan perbendaharaan dan pembiayaan rantaian bekalan, serta pembangunan gelombang digitalisasi. Mereka menekankan bahawa untuk mencapai pertumbuhan berkualiti, syarikat dan institusi kewangan perlu mengutamakan pembangunan sistem perbendaharaan, dan memanfaatkan kombinasi perisian dan teknologi keras dalam zaman digitalisasi untuk memasuki fasa baru perbendaharaan industri-kewangan.

Integrasi teknologi digital dan ekonomi nyata adalah trend baru yang menawarkan peluang besar bagi sektor kewangan, dengan pengurusan perbendaharaan muncul tepat pada masanya untuk menangani hal ini. Chen Jie, Timbalan Pengurus Besar Bahagian Perniagaan Bank Shanghai, mencatatkan bahawa kemajuan pesat dan aplikasi besar-besaran teknologi digital telah merevolusikan pembiayaan rantaian bekalan inklusif, mempromosikan kitaran positif di seluruh rantaian industri. Beliau melihat pembangunan sistem perbendaharaan pintar sebagai tidak hanya bermanfaat bagi syarikat induk dan PKS dalam rantaian industri tetapi juga sebagai peluang penting bagi institusi kewangan untuk menjelajahi senario perkhidmatan baru dan mengakses sumber baru. Selain itu, bank harus memanfaatkan peluang digital untuk memaksimumkan kekuatan mereka dalam perkhidmatan kewangan, inovasi teknologi, dan integrasi ekosistem.

Wu Dongliang, Timbalan Pengurus Besar Pelaburan Modal Bersatu Hubei dan Pengerusi Gongjian Factoring, menjelaskan bahawa sebagai syarikat milik negara wilayah di wilayah Hubei, keutamaan mereka adalah untuk menggunakan sumber kredit dan kewangan untuk menyokong PKS dalam rantaian industri. Beliau mencatatkan pertumbuhan pembiayaan rantaian bekalan telah membawa peluang baru bagi PKS. Wu berharap dengan kemajuan sistem perbendaharaan, sumber dari pelbagai sektor sepatutnya benar-benar dialirkan kepada PKS, membolehkan mereka menikmati tahap kemudahan kredit yang sama seperti syarikat induk, yang akan meningkatkan nilai pembangunan sistem perbendaharaan secara signifikan.

Sun Jie, Timbalan Setiausaha Bahagian Parti dan Pengurus Besar Cloud Chain Technology (anak syarikat State Power Investment Corporation), menekankan bahawa membina platform pembiayaan rantaian bekalan digital dan membangunkan rantaian industri kumpulan itu saling berkaitan dan saling menguntungkan. Beliau menekankan kepentingan memastikan pembiayaan lancar bagi PKS dalam rantaian industri untuk membangunkan pertumbuhan berkualiti tinggi bagi kedua-dua rantaian industri dan rantaian bekalan. Selain itu, beliau menyatakan bahawa penggunaan teknologi maju dapat meningkatkan keupayaan tadbir urus data secara ketara, membuka potensi nilai data. “Di bawah tren pembangunan sistem perbendaharaan semasa, kami memanfaatkan teknologi digital terkini untuk meningkatkan kecekapan dan keberkesanan pengurusan perbendaharaan kami, dengan mengintegrasikan pembiayaan rantaian bekalan dan mengoptimumkan penggunaan sumber kewangan kami.”