(SeaPRwire) –   Amaran spoiler: Artikel ini membincangkan semua episod Netflix ‘Baby Reindeer’.

Seorang wanita masuk ke sebuah bar di London, menangis perlahan, matanya ke lantai. Dia mendakwa dirinya seorang peguam yang berkuasa, tetapi dia juga berkata dia tidak mampu membayar secawan teh. Jadi bartender, tertarik dengan misteri wanita ini yang tiba-tiba bercakap banyak, memberinya satu secara percuma. Ini bukanlah setup untuk lawakan, walaupun bartender itu menjadi pelawak sambilan. Ia adalah pertemuan yang akan segera meningkat menjadi wanita itu, Martha (Jessica Gunning), mengintai bartender itu, Donny (Richard Gadd). Hubungan mereka membentuk asas Netflix ‘Baby Reindeer’, drama psikologi gelap komedi berdasarkan dan diadaptasi dari persembahan satu orangnya yang memenangi anugerah.

Pada awalnya, ia kelihatan seolah-olah kita akan mendapat jenis siri TV yang telah menjadi terlalu popular di era penstriman: drama jenayah sebenar, dan lebih khusus lagi satu tentang orang biasa yang hidupnya dirosakkan oleh jenis monster berwajah manusia. (Lihat juga: , , .) Dalam permulaan, Martha dibuat kelihatan seperti perempuan yang kotor dan hina—dan kemudian tidak seimbang—mungkin. Saya mula putus asa memikirkan lagi satu siri hit (Baby Reindeer telah melonjak ke tangga teratas senarai 10 TV Netflix) yang menambak gangguan mental untuk kegembiraan seram-komedi murah. Tetapi Baby Reindeer ternyata lebih kabur, lebih bijak, dan lebih sedih daripada adegan awal membenarkan. Ia adalah kuda Troya begitu, menarik penonton dengan janji schlock, kemudian memulakan perbualan serius sebaliknya tentang seksualiti, penderaan, malu, dan bagaimana trauma tidak diproses boleh meracuni hubungan yang sihat sekalipun.

Pengejaran Martha berkembang seperti yang dijangka. Dia menjadi pelanggan tetap di bar. Dia mendapat alamat emel Donny dan menghantar beratus-ratus mesej obsesif, aneh, agramatikal. Dia muncul di pertunjukan komedi Donny, mengikutinya pulang, memberi komen pada setiap pos Facebook yang pernah dibuatnya. Ia tidak mengambil masa yang lama baginya untuk mendapati bahawa dia adalah pakar lama dalam ini; rencana akhbar merinci rekod pengejarannya. Walau bagaimanapun sebagaimana tingkah laku Martha semakin menakutkan—ada ancaman, perkara menjadi fizikal—Donny tidak banyak untuk menghentikannya. Ia mengambil masa enam bulan baginya untuk masuk ke balai polis, dan bahkan ketika itu, dia gagal menyebut bahawa dia telah menggodanya, menyerang teman wanitanya, dan mungkin namanya akan muncul apabila anda cari pengejar di google. “Mengapa saya membeku?” dia bertanya dalam narasi suara. “Mengapa saya hanya membiarkannya berlaku?” Dia merujuk kepada masa ketika Martha menyerang seksualnya satu malam, walaupun dia mungkin berbicara tentang hubungan keseluruhan mereka sehingga ketika itu.

Ini adalah persoalan yang benar-benar menggerakkan Baby Reindeer (yang dinamakan sempena nama panggilan Martha untuk Donny). Jawapannya tidak lain daripada menghancurkan. Kita belajar latar belakang Donny secara perlahan, dan sedikit daripadanya menambah. Dia tinggal bersama ibu bekas teman wanitanya, Keeley (Shalom Brune-Franklin), yang berpindah ketika mereka putus. Dia jatuh cinta dengan seorang wanita, Teri (Nava Mau), yang ditemuinya di laman trans gender di mana profilnya termasuk nama dan bio palsu; Martha tahu siapa dia sebenarnya, tetapi selama berabad-abad, dia berbohong kepada Teri. (Untung baginya, dia mempunyai kesabaran seorang pakar rawatan.) Dalam episod keempat yang menakutkan, kita mendapati bahawa bertahun-tahun lalu, sebagai pelawak pemula yang gagal dalam persembahan Edinburgh Fringe pertamanya, dia bertemu penulis TV berjaya bernama Darrien (Tom Goodman-Hill). Darrien menjadi mentor Donny, tetapi bukannya mendapatkan kerja untuknya, dia memberikan protégé dugaannya dengan dadah seperti GHB, meth, dan heroin, dan mengeratinya berulang kali semasa dia mabuk atau tidak sedarkan diri.

Gadd masuk dalam krisis Donny, tidak pernah mengelak daripada emosi gelap. Tetapi ini bukanlah kisah di mana trauma memberikan jalan kepada penebusan. Ya, Donny akhirnya mendapat kemajuan kerjaya, apabila pergaduhan fizikal dengan Martha dan orang ramai yang gagal bertindak balas terhadap komedi propnya yang kasar membawanya mengaku seluruh saga—pengejaran, Darrien, dan semuanya—di atas pentas. Dia keluar sebagai, yah, bukanlah lurus kepada ibu bapa yang serta-merta menerimanya dan belajar, dalam adegan menyayat hati, bahawa bapanya mengalami penderaan seksual ketika berumur di Gereja Katolik. Akhirnya dia mendapat senjata yang diperlukannya untuk menangkap Martha, dan dia pergi ke penjara.

Tetapi Baby Reindeer memastikan bahawa kita tidak pernah melihatnya sebagai mangsa yang tidak bersalah atau seorang mangsa yang berkuasa. Sejauh mana Donny menikmati Martha dan memanjangkan hubungan mereka, bahkan selepas dia menyakiti orang yang paling dia pedulikan, boleh membuat anda mual. Tidak ada akhir bahagia untuk Donny dan Teri; dengan mengaktifkan ketakutan lama tentang penyajian jati dirinya, dia telah membuat cinta mereka mustahil. Orang yang dia kembali kepada sebaliknya adalah Darrien. Mungkin niat asalnya adalah untuk menghadapi penyalaknya, tetapi apabila Darrien memberinya pujian atas keberanian video runtuhannya yang viral dan menawarkannya pekerjaan penulis berbayar, Donny menerimanya. Kemudian dia memuat naik beberapa mesej laju lama Martha, masuk ke sebuah bar, memesan vodka ganda dan Coke, menangis ketika mendengar ceritanya mengapa dia memanggilnya Baby Reindeer, dan mendapati dia telah lupa dompetnya. “Jangan risau tentangnya,” kata bartender itu. Meniru pertemuan pertama Donny dan Martha, dia menambah: “Ini untuk saya.”

Ini adalah akhir pusingan penuh kesedihannya yang menyelinap. Gadd percaya, saya agak pasti, bahawa orang boleh mengubah kehidupan mereka untuk lebih baik; ia bukanlah perkara kecil bahawa Donny diterima oleh ibu bapanya dan diterima semula di rumah Liz. Tetapi ia menyakitkan bahawa pemangsa seperti Darrien dan Martha masih mempunyai tempat dalam dunianya—bahawa dia masih dengan sengaja memilih untuk, secara harfiah dan kiasan, kembali kepada mereka. Apabila dia menjadi Martha dalam adegan akhir siri, dia tidak betul-betul berubah menjadi pengejar. Tetapi ada resonans simbolik dalam idea bahawa kitaran penderaan adalah pengulangan diri. Kita telah menonton Donny terluka, tetapi kita juga telah menontonnya melukakan orang lain ketika dia secara diam-diam merawat luka yang belum siap didedahkan kepada sinar matahari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.