(SeaPRwire) –   Amaran: Cerita ini mengandungi sedikit pendedahan untuk enam episod pertama Queen of Tears.

Netflix terbaru, Queen of Tears, melukis gambaran yang familiar. Seorang pekerja pejabat yang luar biasa tampan jatuh cinta dengan seorang intern yang tidak berdaya. Tanpa meminta apa-apa tentang dirinya, beliau segera bersumpah untuk menyokongnya. Ia terlalu menindas, sedikit mengawal, dan secara profesional tidak wajar – ia ! Apabila terdedah bahawa dia adalah waris kepada syarikat yang sama di mana mereka berdua bekerja, bagaimanapun, dia dilontar ke dalam dunia yang diidealisasikan kekayaan mewah apabila mereka berkahwin dan kedua-dua mereka mengembara ke matahari terbenam. Ia adalah yang paling biasa dari , terkenal dengan penerangan mereka yang tidak realistik tentang cinta dan watak utama yang luar biasa cantik. Perkara paling menarik tentang cara ia digunakan dalam Queen of Tears, yang mencapai separuh jalan minggu ini, adalah bahawa ia sudah berlaku.

Kami menyertai Baek Hyun-woo (Kim Soo-hyun) tiga tahun kemudian. Kabut pastel K-romance telah hilang, realiti telah ditetapkan, dan Hyun-woo sedang menangis mabuk tentang betapa dia membenci isterinya, Hong Hae-in (Kim Ji-won), yang telah bangkit dari intern ke CEO Kumpulan Queens. Hidupnya terhad kepada ketat dan pemeriksaan menjadi sebahagian daripada elit kaya Korea Selatan, ditambah dengan persepsi beliau tentang keutamaan Hae-in terhadap ambisinya di atas semua orang. Akibatnya, hubungan mereka runtuh: mereka tidur berasingan, makan berasingan, dan akhirnya memimpin kehidupan berasingan yang hanya sesekali bertembung apabila mereka berkelahi.

Episod pertama Queen of Tears meletakkan banyak usaha untuk melukis Hae-in, seorang wanita yang tidak pernah bertemu jaket yang tidak mahu melekatkan di bahunya, sebagai seorang pekerja yang tidak berperasaan, tertumpu kepada matlamatnya untuk mencapai satu trilion won (kira-kira $7.4 bilion) dalam jualan di kedai runcit yang dia urus untuk syarikat keluarganya. Untuk semua wang, kami percaya bahawa Hyun-woo bayi bermuka, terperangkap dalam sisa cinta yang tidak bermakna, hancur jiwa dari apa yang telah datang untuk dijangka dari cinta K-drama yang diidealisasikan.

Sendirian, akibat hubungan tidak realistik dan tidak sihat yang melanda akan membuat untuk siri yang baru dan menarik. Penulis skrin Park Ji-eun (paling dikenali di barat untuk menulis Crash Landing on You), bagaimanapun, baru sahaja memulakan.

Hyun-woo sudah cukup. Tetapi sebagai dia berada untuk menyerahkan Hae-in kertas cerai, dia secara faktual mendedahkan bahawa, berkat bentuk otak tumor yang jarang, dia hanya mempunyai tiga bulan untuk hidup. Tindak balas Hyun-woo yang serta-merta adalah ini adalah peluang yang baik. Isterinya yang dia benci akan mati dan meninggalkannya bebas dan jelas dari proses perceraian yang rumit. Jika dia dapat meyakinkan dia untuk mengubah wasiatnya, dia mungkin boleh berjalan dengan sebahagian daripada kekayaan yang dia berkahwin.

Hyun-woo menetapkan untuk menipu isterinya untuk mempercayai dia mencintainya, sementara mengawal gangguan untuk memastikan keluarganya tidak mendedahkan rancangan perceraiannya. Ia bermain, pada masa, seperti komedi Birdcage-gaya, yang dibantu oleh kemahiran komedi Kim Soo-hyun yang kebanyakannya berjaya melampaui .

Tetapi, apabila kita menyedari bahawa Hyun-woo mungkin bukan mangsa situasi ini, komedi perlahan-lahan cair. Kita mula memahami bahawa Hae-in bukanlah cerminan angkuh, bahkan kejam keluarganya Hyun-woo mendakwa dia adalah. Dia tidak setenang wajahnya menghadapi kematian sendiri seperti yang kelihatan. Wajah berani adalah fasad yang dia bangunkan untuk menangani orang yang menindas dan mengabaikan dalam hidupnya – sama ada keluarganya, pesaingnya, atau suaminya. Dia telah menunggu Hyun-woo untuk menjadi di sana untuknya. Apabila pretensinya bermula, kita melihatnya untuk wanita yang rentan dan sangat keseorangan dia adalah. Ia menyayat hati, dibantu oleh kemampuan jarang Kim Ji-won untuk beralih antara hadapan gemetar itu dan ketakutan nyata apabila gejala-gejalanya memburuk, membawa semua kerentanan halus yang menjadikannya begitu meyakinkan dalam My Liberation Notes.

Kini, apabila keperluan Hae-in tidak pernah lebih telanjang, dia percaya dia akhirnya menerima cinta dan sokongan yang selama ini dia putus asa untuk semua kehidupannya. Tragedi yang hanya ditingkatkan apabila kita datang untuk mempelajari di mana semua pergi salah untuk Hyun-woo dan Hae-in (urutan terbaik dibiarkan untuk penonton untuk mengalami apabila ia berkembang di skrin). Yang hanya membuat usaha Hyun-woo untuk menipu Hae-in lebih tidak dapat dipertahankan. Untuk sekarang, pada setiap kes.

Queen of Tears

Queen of Tears adalah pengambilalihan segar dan transformasi apa yang telah datang untuk dijangka dari K-drama, tetapi ia masih K-romansa. Apa yang bermula sebagai usaha untuk menyelamatkan dirinya bebas dari perkahwinannya perlahan-perlahan – tidak dapat dihindari – melihat Hyun-woo mendapat semula mengapa dia jatuh cinta dengan Hae-in. Ia diramalkan, kadang-kadang menjijikkan, tetapi mengejutkan manusia.

Ini di mana Queen of Tears tersandung dalam usahanya untuk kesempurnaan K-drama. Klise familiar muncul, terutamanya apabila kita menghabiskan masa dengan keluarga Hae-in. Khasnya, ia jatuh mangsa kesalahan yang menghantui setiap siri yang memberi tumpuan kepada orang yang jelas buruk. Lawan Queen of Tears yang tidak perlu – cinta lamanya Hae-in, Yoon Eun-sung (Park Sung-hoon) – menjadi karikatur, dipaksa menjadi begitu jahat sehingga membuat Hyun-woo sering tidak dapat dipertahankan kelihatan baik. Keluarga Hong sudah cukup komedi – ekonomi dan moral. Apabila mereka mengadakan Eun-sung untuk usaha masa depan, dan mungkin untuk menggantikan Hyun-woo, dia menjadi penipu, sering membosankan, penjahat yang ciri paling ingat ialah kebiasaan meminta mengapa dia tidak boleh membunuh anjing. Kehadirannya kelihatan hanya untuk tujuan membuat tingkah laku Hyun-woo yang memualkan lebih dapat diterima. Setidaknya, Queen of Tears mencadangkan, dia bukan psikopat yang jelas.

Cerita Hae-in dan Hyun-woo tidak memerlukan penjahat, atau segi tiga cinta. Siri itu tidak akan terjejas oleh ketidakhadiran Eun-sung, atau masa berjalan sekitar 90 minit per episod. Tetapi dalam landskap K-drama yang begitu berlawanan dengan penyimpangan, klise ini adalah harga kecil untuk membayar drama manusia dan transformasi yang berkembang di sekeliling Hyun-woo dan Hae-in.

Memang, ia adalah keakraban ini yang memberi lesen untuk Queen of Tears subversi untuk berkembang. Dengan menyediakan peta jalan penonton K-drama biasa dapat mengenali, kemanusiaan cerita mempunyai ruang untuk bernafas dan menarik Hyun-woo dan Hae-in jauh dari watak lelaki dan wanita tipikal dalam K-drama. Khususnya, untuk menyahpercaya Hyun-woo percaya diri yang terlalu tinggi dan sikap angkuh bahawa dia tidak perlu mengikuti di mana Hae-in memimpin.

Jika ada satu perkara yang K-drama lakukan lebih baik daripada format lain, ia adalah menggabungkan genre untuk mencipta campuran segar. Queen of Tears melakukan sesuatu seperti ini, hanya sebaliknya genre ia campur antara yang familiar dan baru. Hasilnya adalah bahawa Queen of Tears adalah kisah cinta sejati dan kehidupan sebenar dibalut dalam hiasan tidak masuk akal K-drama.

Jadi apa yang kedua separuh siri ini simpan? Orang tidak mati di tanah K-drama, bukan seperti ini. Mukjizat sentiasa muncul. Tetapi satu tidak dapat membantu tetapi bertanya sama ada Hyun-woo dan Hae-in tidak menggunakan mukjizat mereka dalam menemui semula satu sama lain. Mungkin itu baik. Ia akan sesuai untuk siri yang hidup kepada namanya dan membakar yang paling lachrymose di kalangan kita, dan yang tidak mempunyai minat dalam apa yang kita harapkan, untuk menghapuskan akhir bahagia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.