JAPAN-TOURISM-FUJI

(SeaPRwire) –   Selama berbulan-bulan, Fujikawaguchiko, sebuah bandaraya percutian Jepun, telah diserbu pelancong yang ingin menikmati pemandangan Gunung Fuji, gunung tertinggi negara itu. Pelawat juga menunjukkan minat yang khusus terhadap satu tempat meletak kereta khas, yang menawarkan pemandangan cantik gunung berapi tersebut di latar belakang sebuah kedai runcit.

Apabila tempat itu semakin popular selepas mendapat reputasi di media sosial kerana “sangat Jepun”, seorang pegawai tempatan memberitahu, rombongan pelancong telah menimbulkan kekacauan, kadangkala meletak kereta tanpa kebenaran, meninggalkan sampah dan bahkan memanjat ke atas bumbung sebuah klinik gigi berhampiran untuk mendapatkan sudut pandang yang lebih baik untuk gambar sempurna.

Kini, penduduk Fujikawaguchiko mengambil tindakan sendiri, bersenjatakan rancangan untuk memasang skrin berjaring berukuran 2.5 meter (8 kaki) tinggi dan 20 meter (22 ela) panjang.

“Ini sangat dikesali kami perlu melakukan ini, kerana beberapa pelancong yang tidak dapat menghormati peraturan,” kata pegawai itu, menambah bahawa skrin itu akan kekal dipasang sehingga situasi mereda.

Pengumuman itu datang ketika Jepun, yang sebelum ini sudah sibuk, semakin putus asa untuk mengawal pelawat yang berisik berikutan peningkatan rekod bilangan pelancong. Pada bulan Mac, pelawat bulanan melepasi tiga juta untuk kali pertama, manakala perbelanjaan pelancong pada suku pertama 2024 juga mencatat rekod baharu pada 1.75 trilion yen (lebih $11 bilion).

Bulan lepas, pihak berkuasa Kyoto melarang pelawat berjalan-jalan di lorong sempit terkenal kawasan geisha Gion, selepas dilaporkan pelancong mengambil gambar dan menyentuh kimono penghibur tradisional walaupun terdapat tanda larangan berbuat demikian.

Dan awal tahun ini, Yamanashi, wilayah di mana kebanyakan pendaki memulakan pendakian Gunung Fuji mengumumkan mereka akan memulakan caj ¥2,000 ($13) untuk memasuki gunung itu—satu usaha untuk meredakan kesesakan di laluan.

Di seluruh dunia, pemulihan pelancongan telah membantu memberi dorongan besar kepada ekonomi tempatan, tetapi juga membawa masalah kepada masyarakat tempatan. Minggu ini, Venice melaksanakan dasar ujian untuk mengenakan caj harian kepada pelawat untuk mengakses pusat bandar bersejarah, dan pulau Indonesia Bali mula mengenakan caj pada awal tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.